KUD Matko Brajša Rašan

III. međunarodno natjecanje zborova u folklornoj glazbi – ADRIA CANTAT

KUD “Matko Brajša Rašan” vratio se iz Šibenika s III. međunarodnog natjecanja zborova u folklornoj glazbi – ADRIA CANTAT, sa Srebrnom nagradom i posebnom nagradom za mlade perspektivne dirigente koji su na žiri ostavili poseban umjetnički dojam, koju je zasluženo dobila dirigentica Irena Vladisavljević. U velikoj konkurenciji od 23 ansambla od kojih se u A kategoriji-nacionalne folklorne glazbe – natjecalo mnogo zborova Glazbenih škola i Glazbenih akademija, Brajšina srebrna nagrada kao amaterskog zbora ima još veću važnost i težinu.

KUD ”Matko Brajša Rašan” se na natjecanju predstavio s četiri istarske skladbe. Dvije skladbe M. B. Rašana ”Zrasla mi ladonja” i “Bilo vavek veselo”, ”Zora Rudi” Dušana Prašelja i skladbom koju je na tekst Daniela Načinovića za zbor skladao nekadašnji dirigent zbora, Damir Bužleta, ”Delat ću brajde”. KUD ”Matko Brajša Rašan”, kao prvi hrvatski zbor u Puli i na području Istre, osnovan je još davne 1951.g. Ovo priznanje ima posebno značenje za zbor i dirigenticu Irenu Vladisavljević jer im je to prvo zajedničko natjecanje.

Iako osnivači KUD-a to nisu mogli nikako znati, kasnije je zbor imao i direktnu vezu sa samim Matkom Brajša Rašanom, jer je njegova kćerka Jelka Brajša bila članica zbora i nastupala je sa zborom na njegovim obljetnicama. Toliko je voljela Brajšu da je prije 25 godina KUD-u poklonila nekoliko očevih partitura među kojima i skladbu ”Oče naš”, koja je od tada na repertoaru KUD-a, ali i drugih zborova, te je posredno tim činom obogatila hrvatsku kulturnu baštinu s još jednim očevim djelom. Brajšu i njihovu dirigenticu Irenu Vladisavljević u lipnju čeka vrlo gust raspored nastupa a svi koji vole pjevati su dobrodošli jer Brajša i dalje prima nove članove.

Podijelite obavijest

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email