Biografija KUD-a ''Matko Brajša Rašan''

KUD «Matko Brajša Rašan»  obilježio je ove godine  67. obljetnicu neprekidnog rada, djelovanja i postojanja što govori o tradiciji i ljubavi koju članovi društva oduvijek ulažu u vokalni glazbeni izraz.

Osnivači društva 1951.godine izabrali su naziv Matko Brajša Rašan po imenu istarskog skladatelja, sakupljača narodnih pjesama i autora istarske svečane pjesme « Krasna zemljo».

Zbor je osnovan 17.10.1951.g. kada su se okupili Antun Ivče, Josip Kaplan, Dušan Marčelja, Josip Rojnić, Zlatko Špoljar, Marko Zlatić koji su okupili svoje prijatelje i poznanike željne pjesme i zajedničkog druženja. Uvježbavao ih je Dušan Marčelja.

Prvi nastup muškog zbora održan je 29.11.1951.g., a prvi samostalni koncert mješovitog zbora „Matko Brajša Rašan“ održan je 21.06.1952.g. u Istarskom narodnom kazalištu Puli.

Zbor svih ovih godina uspješno njeguje vokalni glazbeni izraz istarskog podneblja u djelima istarskih skladatelja, ne zanemarujući skladbe  istaknutih skladatelja iz drugih  krajeva Republike Hrvatske kao i djela velikih svjetskih majstora.

Zbor je Pulu, Istru i Hrvatsku predstavljao na brojnim natjecanjima i gostovanjima u Italiji, Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Austriji, Nizozemskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Švedskoj, Republici Makedoniji, Francuskoj, Italiji, Crnoj Gori i Nizozemskoj, a s tim zborovima je ostvario trajna prijateljstva i suradnju.

Zborom su dirigirali vrsni dirigenti: Dušan Marčelja, Josip Kaaplan, Mladen Markov, Nello Milotti, Vesela Opalić, Zvonimir Ivančir, Paola Stermotić, Branko Okmaca, Damir Bužleta i Tatjana Merkl.

Zborom od 10.mjeseca 2014. dirigira mlada i talentirana profesorica Irena Vladisavljević, a od 9. mjeseca ove godine joj u tome pomaže korepetitorica zbora, Antonella Mendiković Đukić.