Dani vokalne glazbe "Brajši u spomen"

KUD “Matko Brajša Rašan” započeo je s organizacijom programa “Brajši u spomen”u rujnu 2004.g. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh, i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali.

Susret pjevačkih zborova pod nazivom “Brajši u spomen”okuplja zborove koji na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja Matka Brajše Rašanai skladbe po vlastitom odabiru.

Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze.

Svečanost se završava zajedničkom pjesmom, zakuskom i druženjem članova zborova i njihovih dirigenata.

Sve ove godine naš KUD kroz kulturni amaterizam promovira istarsku i hrvatsku glazbenu kulturu, pogotovo onu karakterističnu istarsku ljestvicu koju ovom manifestacijom štitimo od zaborava, kao i  narodne napjeve na istarskoj ljestvici koje je i sam Matko Brajša Rašan sakupljao.

Matko Brajša Rašan utrnuo je put istarske glazbe zapisivanjem istarskih napjeva i naš cilj, kao domaćina ove tradicionalne svečanosti, je sačuvati spomenutog skladatelja od zaborava.

Na taj način čuvamo i od zaborava naš jedinstveni istarski glazbeni idiom, i imamo prigodu prezentirati i promovirati  istarsku ljestvicu koja je uvrštena na  UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne  baštine.

Našom manifestacijom Dani voklane glazbe”Brajši u spomen” štitimo od zaborava narodne napjeve na istarskoj ljestvici koje je i sam Matko Brajša Rašan sakupljao.

Isto tako te iste skladbe, našom manifestacijom, približavamo ansamblima iz Hrvatske,  iz inozemstva kao i posjetiteljima iste jer manifestacija uvijek ugošćuje i najmanje jedan inozemni zbor.