KUD Matko Brajša Rašan

Koncert prijateljstva

„Koncert prijateljstva“  zborova koji  su sudionici  drugog volumena 5. FAKS Sings festivala – Međunarodnog Festivala Zborova.

U istom trenutku slave se prijateljstva zborova na koncertima u Vrsaru, Funtani, Rovinju i ovdje u Puli, u zadivljujućoj koncertnoj dvorani Sveta Srca.

Domaćin i suorganizator koncerta u Puli je KUD Matko Brajša Rašan koji zahvaljuje na suradnji Arheološkom muzeju Istre  na prostoru i suradnji.

Prvi će nam večeras nastupiti domaćini, KUD «Matko Brajša-Rašan» iz Pule koji ove godine obilježavaju   67. obljetnicu neprekidnog rada i djelovanja.   Zbor svih ovih godina uspješno njeguje vokalni glazbeni izraz istarskog podneblja u djelima hrvatskih skladatelja, ne zanemarujući  skladbe  istaknutih skladatelja iz drugih  krajeva Hrvatske  kao i djela velikih svjetskih majstora.

KUD će se večeras predstaviti sa sljedećim pjesmama:

  1. Zora rudi-istarska narodna-Dušan Prašelj
  2. Delat ću brajde-Daniel Načinović/Damir Bužleta
  3. Protuletje lepo-međimurska narodna-Vinko Žganec
  4. Nabrala je jagode-međimurska narodna-Tihomil Vidošić
  5. Tri crnogorske pjesme-narodne crnogorske pjesme-Arr. Irena Vladisavljević
  6. Bilo vavek veselo-istarska narodna-Matko Brajša Rašan

Zborom dirigira  Irena Vladisavljević

Nakon odličnog uvoda domaćina, sada su na redu  gosti iz Velike Britanije, The Bridge Choruskoji je premijerno oformljen za nastup na FAKS Sings festivalu. Zbor je nastao spajanjem dva zbora i to dva zbora iz dvije države Velike Britanije, jedan je “City voices Bristol” iz Bristola u Engleskoj, a drugi je Roath Community Chorus iz glavnog grada Wales-a Cardiffa. Ova dva grada razdijeljuje Bristolski kanal, a povezuje ih most po kojem su i simbolično nazvali novonastali zbor. Zbor će izvesti sljedeće skladbe:

1.The things we do for love-Gouldman / Stewart

2.Linden Lea – Barnes / Vaughan Williams

(pjesma iz rodnog grada dirigenta  koju je sam dirigent najavio na tek naučenom hrvatskom jeziku)

3.A nightingale sang in Barekeley square- Manning Sherwin

  1. Life on Mars – David Bowie, arr.ben Pinnow
  2. Jai Ho! – Gulzar/Shah, Rahmann (pjesma iz fimla milijunaš)

Zborom dirigira mladi dirgent Ben Pinnow, a klavirska pratnja je Sandy Middleton.

Prije samog kraja  koncerta dirigentima je uručeno cvijeće , Brajši zahvala od strane FAKS-a, a predsjednica Brajše Ira Gužvan-Orlić je kao uspomenu engleskom zboru poklonila  Monografiju grada Pule na engleskom jeziku, cd zbora i zahvalnicu.

Završna zajednička pjesma bila je ”Krasna zemljo” koju su za tu priliku članovi engleskog zbora naučili a dirigirala im je Irena Vladisavljević.

Time je zaključena ova prekrasna glazbena večer.

Podijelite obavijest

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email