Previous
Next

Naših 65 godina

17. 10. 1951. g. osnovan je muški zbor KUD-a”Matko Brajša Rašan, a u veljači 1952. godine osnovan i ženski zbor KUD-a.

Godine 1953. zbor je imao brojne nastupe od kojih su neki:

  • Svečana godišnja skupšina akademije Saveza KPD-a u Narodnom kazalištu.
  • Oktet društva nastupa na akademiji partizana u domu Jugoslavenske ratne mornarice.
  • Premijera „Dubravke” u Narodnom.
  • Svečana predstava „Dubravka“ u Areni prilikom rođendana maršala Tita.
  • Proslava 10. obljetnice ustanka naroda Istre i prijenosa posmrtnih ostataka Vladimira Gortana u Beram.
  • Zajednički nastup zbora i Gradskog orkestra Pule na 10. godišnjici priključenja Slovenskog primorja i Istre FNRJ u Okroglici.
  • i brojni drugi.

Zborom upravlja maestro Dušan Marčelja, a probe se održavaju redovito dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom.

Godina 1953. ostati će upamćena i po:

Prvoj Smotri narodnih pjesama, svirke i plesova i smotripjevačkih zborova kulturno-prosvjetnih društava u okviru prosvjetnog sabora Istrena kojojje sudjelovao i zbor „Matko Brajša-Rašan.

12. 07. 1953. godine Društvo predaje maestru Gotovcu spomen album u znak priznanja za njegovu potporu i rad prilikom 30. obljetnice njegovog umjetničkog rada.

Zborje nagrađen Poveljom grada Pule.

Godine 1954.
zbor nastupa na Smotri kulturno-umjetničkih društava i grupa Istre teorganizira godišnji koncert s posebnim osvrtom na rad Vatroslava Lisinskog, povodom 100. obljetnice njegove smrti.

Godine 1955.
održala se prva veća turneja zbora koja je obuhvaćala gradove: Osijek, Sombor, Novi Sad, Beograd i Kragujevac.

Godine 1956. obilježena petogodišnjica rada zbora gdje je rezimirano da zbor ima u prosjeku 20 nastupa godišnje. Nastup naproslavi 100.godišnjice postojanja brodogradilišta „Uljanik“.

Godine 1957.
novi dirigent zbora postaje Josip Kaplan.Društvo dobiva prostorije za svoj rad u Ulici Sergijevaca 32i u tim prostorijama djeluje idanas.

Godine 1958.
uspjesi zbora na raznim smotrama i festivalima.

Godina 1959.
Na održavanju tradicionalnoggodišnjegcjelovečernjegkoncertau dvorani Istarskog narodnog kazališta, nastupila je folklorna grupa koja je bila dio Društva, a  prije samog koncerta nastupio je i pulskisimfonijski orkestarkoji je također radio unutar„Brajše“.
Po prvi je puta na „Brajšinom“ koncertukao solist nastupila Jelka Tolović-Brajša, kćer kompozitora čije ime zbor nosi. Jelka Brajša postala je tada član „Brajše“ i odazivala se na pozive za učestvovanje na koncertima kad god je moglasve do svojesmrti 1997. godine.
Pjevački zbor „Matko Brajša-Rašan“ jete godine brojio 33 članice i 34 člana. Uz niznastupa, zbor je naRepubličkoj smotri u Zagrebu uvršten među najbolje pjevačke zborove u Hrvatskoj.

Godina 1960.
obilježena 80. obljetnica rođenja Ivana Matetića Ronjgova. Tim povodom organizirana je koncert – akademija u Rijeci, u Narodnom kazalištu, uz sudjelovanjezborova: „Matko Brajša Rašan“iz Pulete„Jedinstvo“, „Fratellanza“  i „Mladost“  iz Rijeke.
Zbor brodom iz Rijeke kreće u svibnju na turnejupo Crnoj Gori . Održani su nastupi u Herceg Novom,Cetinju, Titogradu (Podgorici) i Nikšiću. S „Brajšom“ je na put pošla i Jelka Tolović-Brajša, kćerka Matka Brajše Rašana

Godina 1961.
Najvažniji događaj svečani koncertpovodom 10.godišnjice djelovanja RKUD „Matko Brajša Rašan“. Na proslavi su dodijeljene zahvalniceosnivačima društva i članovima koji su u njemu djelujovaliod njegova postojanja. Na ovom jubilarnom koncertu dirigirao je novi dirigent, maestro Nello Milotti. Na koncertu je nastupio i KUD„Zahumlje“ iz Nikšiča. Godinu je obilježila i kraćaturnejana otoke Cres i Lošinj gdje suu dva dana održnačetiri koncerta.

REZIME DESETOGODIŠNJEG RADA ZBORA:

161 nastup, 98 u Puli, 45 u kotaru Pula, 18 širomtadašnjeJugoslavije.

„Matko Brajša-Rašan“ od zbora prerastao u kulturno-umjetničko društvo s više sekcija: orkestar, recitatori, folklor, Soko 80 članova.

Godina 1964.
je značajna po tome što je do kraja godine RKUD ostao bez folklora i zabavnog orkestrakoji jezajedno sa simfonijskim orkestrom prešao u OKUD „Istru“. U Društvu jeostala samo sekcija mješovitog pjevačkog zbora.

Održani su mnogi samostalni cjelovečernjih koncerti snimane i vokalne kompozicije za potrebe Radio televizije Zagreb.

Mješoviti pjevački zbor i folklorna grupa RKUD-a „Matko Brajša Rašan“bilina turneji po Sloveniji gdje se održaločetiri koncerta. Na turneju je sa zborom išla i Jelka Brajša-Tolović kao solist.

Godina 1965.
Obilježena proslava 20. godišnjice oslobođenja Pule.
Održani brojni koncerti.
Sudjelovanje zbora na 13. međunarodnomfestivalupjevačkih zborova u Arezzu (Italija). U Arezzu je sudjelovalo 34 zbora iz jedanaest zemalja. Kao obvezni dio zbor je pripremio tri kompozicije: „O gloria Virginium – Tota Pulchra“ Romualda Vandelle, „All inventore del metrenomo“ Beethovena i Lukačićevu„Ex ore infatinum“. Ženski zbor „Brajše“ natjecao se u I kategoriji, a mješoviti zbor pjevao je u IV kategoriji i izveo je uz ostale skladbe i„Mantinjadu i tanac“ Matetića Ronjgova.
U Istarskom narodnom kazalištu izvedena je kantata „Istarska legenda“ Nella Milottija zajedno sa zborom„Lino Mariani“, mješovitimpjevačkimzboromSrednje glazbene škole i članovimaorkestra.

Godina 1966.
S obzirom da je RTV Zagreb željela upoznati javnost s radom različitih KUD-ova širom Hrvatske,  „Matko Brajša Rašan“ jeimao priliku tijekom svibnja 1966. snimitipolusatnu emisiju o svom radu. Drugog lipnja održan je Godišnji koncertkoji je bio posvećen obljetnicama trojice skladatelja zborske glazbe: StevanMokranjcu, JosipSlavenskom i JakovGotovcu.
„Brajša“ otišlana turneju u Bosnušto je obuhvaćalo gradove Banja Luku, Bihać te u povratku u Ogulin i Rijeku.

Godina 1967.
pripremljen program posvećen proslavi 50. obljetnice Oktobarske revolucije. Program je izveden zajedno s OKUD „Istrom“ te su vokalne skladbe bile praćene i orkestrom.  S ovim seprogramom nastupilo u Puli, Pazinu i Labinu.
Na poziv Učiteljskog zbora iz Trenčina (tadašnja Čehoslovačka), zbor “Brajša” je zajedno s harmonikaškim orkestrom OKUD „Istre“ otputovao na višednevnu turneju. Usputno je održan cjelovečernji koncert uVaraždinu.Zbor je tijekom turneje održao više koncerata i nastupa(koncert za mlade u trenčinskom parku, dva nastupa u Hrozenkovu, u Gottwaldovu na promenadnom koncertu, cjelovečernji koncert u Trenčinu u Domu kulture, u Rajeckym Teplicama, u Kežmarku, u S. Smokvici i u Bratislavi). Prva turneja zbora izvan granica tadašnje države.
Učiteljsko zbor iz Trenčina gostovao u Puli

Godina 1968.
Zbor „Zahumlje” iz Nikšića ponovno gostovao u Puli: mješoviti pjevački zbor, zabavni orkestar i dramska sekcija.
„Brajša“ je nastupio na centralnoj proslavi 25. obljetnice oslobođenja Istre i pripojenja Hrvatskoj zajedno sa zborom RTV Zagreb.
„Brajša” je s orkestrom RTV Zagrebnastupaou Domu JNA, s „Lino Marianijem“ u Domu talijanske kulture i za Kulturno-prosvjetnu zajednicu.
Održan je Prvi Festival zborova Hrvatske u Petrinjina koji je „Brajša“ bio pozvan
„Brajša“ je dobio odlikovanje za svoj rad, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvijezdom kojim ga je odlikovao tadašnji predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

Godina 1969.
nastup za Dan žena kada je „Brajša” sudjelovao na općinskoj akademiji AFŽ-a.
Nastupi na proslavi 50. godišnjice KPJ, SKOJ-a i Sindikata, tri nastupa u Domu JNA , za Dan zrakoplovstva u Doma te u radnim organizacijama.
„Brajša“ sa zborom „Lino Mariani“ gostujeu Trebicianu i Opicini kod društava „Tabor“ i „Primorec“.
Koncert sa zborom Željezničar“ iz Ogulina u okviru „Majskog susreta mladih Jugoslavije.
Članovi mješovitog zbora i ženskog zbora „Matko Brajša Rašan“ i Simfonijski orkestar iz Pule proslavili su 150. godišnjicu rođenja prvog hrvatskog opernog kompozitora Vatroslava Lisinskog u atriju Franjevačkog samostana u Puli. Jubilej V. Lisinskog proslavljen je i u Petrinji na Festivalu zborova Hrvatske.
Zbor sudjelovao na završnoj proslavi  25. obljetnice 43. istarske divizije u Puli.
Zajedno sa zborom „Lino Mariani”, „Brajša” otputovala u Nikšić

Godina 1970.
Nastup na akademiji prigodom proslave 25. obljetnice Sjemeništa u Pazinu i povodom 100. obljetnice „Naše sloge“ i otkrivanjaspomen poprsja biskupu Jurju Dobrili i Matku Laginji.
Nastup na akademijiu Rovinju u čast 25. obljetnice kulturno – umjetničkog stvaralaštva talijanske etničke grupe iz Vodnjana.
Nastupna koncertu u Rijeci, u Guvernerovoj palači, povodom 90. obljetnice rođenja Ivana Matetića Ronjgova.
Nastup uLabinu zajedno s „LinomMarianiem“ i Vojnom glazbom povodom 50. obljetnice Labinske republike.
Sudjelovanje na 3. Festivalu pjevačkih zborova Hrvatske u Petrinji.
Putovanjeu Maribor i Graz.
Gostovanjezbora„Agrupacion Coral Buenos Aires“ iz Buenos Airesa, Argentina.
Gostovanje zbora„Zahumlje“ iz Nikšića.
Gostovanje zbora „France Prešern“ iz Kranja.
„Brajša” gostovao u Ogulinu kod zbora „Željezničar“ povodom njihove 25. obljetnice rada.
Sudjelovanje „Brajše“u Opatijina akademiji povodom 100. obljetnice rođenja Viktora Cara Emina.
Koncertpovodom proslave10. godina rada Više ekonomske škole u Puli.

Godina 1971.
„Brajša” u studiju Radio Zagreba snima emisiju„Subotom uvečer“.
Nastupi povodom Dana žena,  na koncertu u čast Slavka Zlatića.
Sudjelovanje na proslavi 50. obljetnice Labinske republike i pobune na Proštinite sljedećeg dana pred maršalom Titom nastupasa zborovima „Jeka Primorja“ i „Fratelanza“ iz Rijeke  te s glazbom garnizona JNA iz Pule.
Nastup naSaboru čakavskog pjesništva u Žminju.
Sudjelouje na 4. festivalu zborova Hrvatske u Petrinji.
Održan svečani koncert povodom 20. obljetnice zbora u tadašnjem Domu JNA sa sudjelovanjem SAC „Lino Mariani“, Simfonijskog orkestra iz Pule, OKUD-om„Istra“, ZboromGlazbene škole „Ivan Matetić Ronjgov“ iz Pule i Pulskimtriom.
Gostovanja širom zemlje. „Brajša” stekla naziv„kulturni ambasador Pule i istarskog melosa“.
Predsjednik SFRJ odlikovao „Brajšu” za bogati doprinos glazbenoj kulturi i širenju bratstva  i jedinstva među jugoslavenskim narodima i narodnostima Ordenom zasluga za narod srebrnom zvijezdom. Zbor je za svoj rad nagrađen i Srebrnom plaketom općine Pula.

Godina 1972.
Nastup „Brajše” i harmonikaškog orkestra „Stanko Mihovilić” u Križu kod Trsta.
Na godišnjoj skupštini dirigentu Milottiju uručena nagrada: umjetnička slika Renata Pernića.
Turneja po Makedoniji s koncertima održanim u Kavadarcima, Tetovu i Skopju.
Sudjelovanje na 5. festivalu amaterskih pjevačkih zborova u Petrinji.
Gostovanje zbora „Kočo Racin” iz Makedonije.
Cjelovečernji koncert u Pazinu na „Pazinskom memorijalu.

Godina 1973.
RTV Zagreb u sklopu snimanja emisije „Portreti gradova” snima i rad pulskih zborova „Matko Brajša Rašan” i „Lino Mariani”.
Sudjelovanje na obilježavanju 25. godišnjice zbora „Lino Mariani” u prostorijama Talijanskog kluba kulture.
Sudjelovanje „Brajše” na trodnevnoj smotri u sklopu 6. festivala pjevačkih zborova

Godina 1974.
Prvo sudjelovanje „Brajše” na susretu zborova „Naš kanat je lip”.
Gostovanje zbora „Cintarea Branesteana” iz Rumunjske.
Turneja po Rumunjskoj i koncerti u Kladovu i Negotinu na „Mokranjčevim danima”.
Sudjelovanje u Zadru na Festivalu zborova.
Sudjelovanje na 2. festivalu „Revolucija in glasba” u Ajdovščini.
Prva smotra kulturno umjetničkih društava Pule

Godina 1975.
Praizvedba pjesme „Sipe piva” N. Milottija na Kantu.
Sudjelovanje u Zadru na festivalu zborova.
Nastup u Puntu na Krku.
Turneja po otocima i Dalmaciji.
Nastup u Ogulinu i potom na festivalu u Zadru

Godina 1976.
Gostovanje „Brajše” u Trenčinu (Čehoslovačka) koji je uzvratio gostovanje.
Sudjelovanje na 9. festivalu pjevačkih zborova Hrvatske u Zadru.
„Brajša“ je zajedno sa zborom „Lino Mariani“ otputovao na koncerte u Trst i Goricu na poziv Slovenske prosvetne zvezde iz Trsta i Gorice u okviru međunarodne suradnje.
Održana Svečana sjednica Društva i cjelovečernji koncert u čast dvadeset i pete obljetnice Društva.
„Brajša” je dobio Srebrnu plaketu Jugoslavenske ratne mornarice zbog redovite i uspješne suradnje.

Godina 1977.
Sudjelovanje na smotri u Poreču „Naš kanat je lip”, Festivalu zborova u Zadru.
„Brajša“ je spremio dvanaest novih skladbi, među kojima su bile i dvije praizvedbe: Josip Kaplan „Kad te najti dojdem“ koja je posvećena „Brajši“ i Milottijeva „Tito, čovjek za sva srca“.
Zbor je bio pozvan u Zagreb na Festival revolucionarnih pjesama.

Godina 1978.
Gostovanje zbora „Kola” iz Šibenika.
Sudjelovanje na skupu zborova povodom probijanja Tunela Učka.
Putovanje u Nikšić s održanim koncertima u Kooru i Titogradu.
Sudjelovanje na Festivalu u Zadru.

Godina 1979.
Gostovanje zbora „Zahumlje“ iz Nikšića.
Sudjelovanje na festivalu u Zadru.
„Brajši” je od strane Socijalističkog saveza Hrvatske, Općinske konferencije Pula dodijeljeno Priznanje socijalističkog saveza u znak zahvalnosti za dugogodišnju suradnju na unapređenju i razvijanju društvene uloge Socijalističkog saveza, društvenih organizacija i socijalističkog samoupravljanja.

Godina 1980.
Upriličeni zajednički koncerti zborova Istre i Primorja u Puli i Rijeci povodom stote obljetnice rođenja I.M.Ronjgova.
Sudjelovanje na raznim smotrama i festivalima

Godina 1981.
Proslava 30. godišnjice rada Društva svečanim koncertom na koji su pozvani mnogobrojni gosti – slovenski Partizanski pjevački zbor iz Trsta te predstavnici zborova s kojima je „Brajša“ surađivao „Jeka Primorja“iz Rijeke, „Zahumlje“ iz Nikšića, “Artur Turkulin“ iz Petrinje, „Kola“ iz Šibenika. Koncertu su također prisustvovali nekadašnji pjevači i mnogobrojni gosti.

Godina 1982.
Dirigent Nello Milotti odlazi, dva važna koncerta s „Brajšom” odrađuje profesorica Vesela Opalić, a onda na godinu dana dirigent postaje Zvonimir Ivančir.
Gostovanje Gradišćanskih Hrvata.
U Pazinu je bila velika proslava povodom četrdesete obljetnice pripojenja Istre Hrvatskoj. Pjevali su zborovi iz Rijeke, Zadra, Cresa, Pazina i Pule, a istim povodom u Zagrebu je bila organizirana svečanost „Istra kroz stoljeća“.
„Brajša” nastupa u Pazinu povodom proslave četrdesete obljetnice pripojenja Istre Hrvatskoj. Pjevali su zborovi iz Rijeke, Zadra, Cresa, Pazina i Pule. Istim povodom u Zagrebu organizirana svečanost „Istra kroz stoljeća“

Godine 1984. i 1986.
„Brajša” 1984. odlazi na gostovanje u Austriju. Sudjeluje na Međunarodnom kulturno – povijesnom simpoziju „Mögesdorf 1984“ (Modinci) te održava cjelovečernji koncert na otvorenju Dana Hrvatske kulture u Schachendorfu (Čajti). Uz zbor nastupa i klapa KUD-a.
Sudjelovanje na Kantu.
Sudjelovanje na regionalnoj smotri u Ronjgima.
Obilježena pedeseta obljetnica smrti Matka Brajše Rašana gdje je uz „Brajšu” nastupala i klapa „Medulin“ i „Brajšini“ recitatori te Brajšina kćer Jelke Brajše – Tolović.
„Brajša“ je u 1985. godini bio domaćin skopskom zboru „Mirčo Acel“ i petrinjskom zboru „Artur Turkulin“.
Sudjelovanje na raznim proslavama i smotrama.
Nova dirigentica 1985.g. postaje Paola Stermotić.

Od 1986. do 1988.
proslavljeno 35. godina neprekidnog rada čiji Društva s jubilarnim koncertom koji je bio presjek „Brajšinog“ repertoara.
Iste godine nastupali i na proslavi četrdesete obljetnice Vojnog orkestra JNA.
Sudjelovanje na smotrama i festivalima te nastupi na raznim obljetnicama.

Godine 1989. i 1990.
„Brajša” 1989. turnejom od nekolko dana odlazi na gostovanje u Banja Luku” gdje održava nekoliko koncerata.
Gostovanje muškog zbora „Castel Bassa Atesina“ iz Savorna (Trento).
„Brajša” započeo svoju nastupanje na Pulskom ljetu u organizaciji SAKUD-a.
Nastup na proslav 130. obljetnice rođenja Matka Brajše Rašana. Sudjelovali su kao gosti Jelka Brajša, zbor „Joakim Rakovac“ iz Poreča i „Medulinska klapa“.
„Brajša” putuje u Salorno u Italiji, u uzvratni posjet zboru „Castel Bassa Atesina“ gdje su za „Brajšu” bila organizirana tri koncerta.

Godine 1991. i 1992.
Godine 1991., „slučajnim susretom” „Brajše“ i muškog zbora „Polyhymnia“ iz Heerlena, Nizozemska uspostavljena je veza te je „Brajša” pozvana na gostovanje u Nizozensku.
U Istarskom narodnom kazalištu održan je svečani koncert u povodu 40. obljetnice rada zbora na koji su, kao i ranijih godina sudjelovali mnogi gosti
1992. „Brajša” se sprema za Nizozemsku u koju sa zborom odlazi novi dirigent Branko Okmaca. 

Godine 1993. i 1994.
turneja u Valle d´Aosta gostovala je grupa Nizozemaca iz Heerlena. Suradnjom a ukrajinskim Akademskim zborom „Mrijom” iz L`vova, „Brajša” otputovala u Ukrajinu preko Budimpešte.
U organizaciji SAKUD-a i KUD-a „Matko Brajša Rašan“, u pulskoj crkvi sv. Franje održani „Koncerti zborova“ kroz tri dana.
Akademski zbor „Mrija“ iz L´vova uzvraća posjet.
Gostovanje zbora „La corale di Valgrisanche“ iz Valgrisanchea.
„Brajša” putuje u Samobor i sudjeluje na „Samoborskim večerima“ u Tuheljskim toplicama.

Godine 1995. i 1996.
U 1995. g. Novi dirigent postaje Damir Bužleta.
Sudjelovanje zbora na proslavi 50. obljetnice rada Nella Milottija u Istarskom narodnom kazalištu i u Spomen domu u Pazinu.
U 1996.g. realizirana je turneja u Češku, u Prahatice, gradić u blizini Českog Krumlova.
Svečno obilježena 45. obljetnica osnivanja „Brajše“ koncertom u u Istarskom narodnom kazalištu uz učešće harmonikaškog zbora „Stanko Mihovilović“ koji je također slavio 45 godina svoga rada.

Godine 2009. i 2010.
2009. putovanje u Varaždin.
Smotre i festivali
Dani vokalne glazbe Brajši u spomen.
Nova dirigentica postaje dosadašnja korepetitorica zbora Tatjana Merkl.
Nekoliko humanitarnih koncerata.
Putovanje u slovensko Zreče na susret zborova.
Putovanje u Fontanafreddu u Italiju na smotru.
Nastup na sastanku „Poslovne žene Europe” u Hotelu Histria.
”Dani vokalne glazbe Brajši u spomen”

Godina 2011.
Nastup u Poreču na proslavi Dana statuta Istarske županije.
Nastup na porinuću borda „Todor”.
Nastup na manifestaciji Na ulicama i trgovima.
Promenadni koncert KUD-a Matko Brajša Rašan.
usret zborova’’Zakantajmo Renatu Perniću u Circolu u Puli.
Odlazak u Rijeku na proslavu 65. obljetnice zbora „Jeka Primorja”.
Dani vokalne glazbe „Brajši u spomen”.
Proslavljeno 60. godina postojanja KUD-a. Na proslavu koja je održana u INK pozvani brojni gosti i bivši dirigenti

Godina 2012.
Koncert povodom Dana Žena U Domu Alfredo Štiglić – Pula.
Otkrivanje Spomen-Ploče “Maršu Istarske Brigade” Maestra Nella Milottija U Puli.
Zajednički Koncert zborova Orjanskoren iz Stockholma i KUD-a „M.B.Rašan“ u Pulskoj Katedrali.
Zajednički Koncert zborova Orjanskoren Iz Stockholma KUD-a „M.B.Rašan“ na placi u Premanturi.
Zajednički nastup Koncertnog Zbora Državnog Sveučilišta Sjeverne Dakote i KUD-a „M.B.Rašan“ u Pulskoj Katedrali.
Nastup na manifestaciji „Naš Kanat Je Lip“ u Poreču.
Zajednički nastup članica SAKUD-a povodom 25. Obljetnice Održavanja Programa „Na Ulicama i Trgovima“ na Kaštelu u Puli.
Susret zborova „Zakantajmo Renatu Perniću“ u Višnjanu na Trgu ispred Crkve Sv. Kvirika i Judite.
Promenadni koncert KUD-a na Forumu u Puli.
Nastup na obilježavanju ”65.Obljetnice prestanka Anglo-Američke vojne uprave nad Pulom” u  INK Pula.
Nastup na „Festivalu Penzića“ na medulinskuj rivi u Medulinu.
Gostovanje i nastup KUD-a „Matko Brajša Rašan“ u Skopju, Makedonija.
Zajednički koncert zborova “Lipa Zelenela Je…” iz Ljubljane (SLO) i KUD-a „Matko Brajša Rašan“ u Pulskoj Katedrali
Dani vokalne glazbe ” Brajši U Spomen” u DHB u Puli.
Koncert „Slava Tebi Pazin Grade” Povodom  200. Obljetnice Rođenja Jurja Dobrile I 100. Obljetnice Skladanja Istarske Himne „Krasna Zemljo“ U Spomen Domu U Pazinu.
Božićni koncert KUD-a Matko Brajša Rašan u Muzejsko-galerijiskom prostoru ”Sveta Srca” u  Puli.
Božićni koncert KUD-a Matko Brajša Rašan i zbora “ Vox Siparis“iz Umaga

Godina 2013.
Gostovanje KUD-a „Matko Brajša Rašan“ na međunarodnom festivalu zborskog pjevanja Festival de chant choral de Gerzatu Francuskoj.
Nastup na „Dan Mladosti – Radosti“.
Nastup na 8. Susretu zborova „Zakantajmo Renatu Perniću“ u Umagu.
Nastup na manifestaciji „Naš kanat je lip“ u Poreču.
Međunarodno natjecanje mješovitih zborova “Zlatna Lipa„ u Tuheljskim Toplicama.
Zajednički nastup članica SAKUD-a povodom 26. obljetnice održavanja programa „Na Ulicama i Trgovima“ na Kaštelu u Puli.
Promenadni koncert KUD-a ”Matko Brajša Rašan” u sklopu programa „Na Ulicama i trgovima“ na Forumu u Puli
10.obljetnica manifestacije “Dani vokalne glazbe Brajši U Spomen„ u DHB u Puli.
Nastup na koncertuHommage Stanku Mihovilićuu DHB u Puli.
Božićni Koncert u Svetim Srcima

Godina 2014.
Susret pjevačkih zborova Istre ”Zakantajmo Renatu Perniću” u Novigradu.
Nastup na manifestaciji ”Naš kanat je lip” u Poreču.
Humanitarni koncert ”Pjesmom i plesom za Slavoniju’‘u DHB u Puli.
Otvorenje manifestacije ”Na ulicama i trgovima” na Forumu.
Promenadni koncert KUD-a ”Matko Brajša Rašan” na Forumu.
Dani Vokalne Glazbe ”Brajši u spomen”.
Nova dirigentica zbora postaje mlada profesorica-magistra Irena Vladisavljević.
Gostovanje i koncert KUD-a ”M.Brajša Rašan” u Papinskom Hrvatskom Zavodu Svetog Jeronima u Rimu, Italija.
Promenadni koncert KUD-a ”Matko Brajša Rašan” – ”Prosinac u gradu‘’ na tržnici.
Nastup KUD-a ”Matko Brajša Rašan”na Tradicionalnom svečanom prijemu Istarske županije  i Grada Pule –  u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.
Božićni koncert KUD-a ”Matko Brajša Rašan” u crkvi Sv. Antuna-sa MZ”Encijan” SKD.

Godina 2015.
Nastup KUD-a ”Matko Brajša Rašan” u Domu za starije osobe Alfredo Štiglić.
Nastup na 44.manifestaciji ”Naš kanat je lip” u Poreču.
Koncert u Šijanskoj šumi za 1. Maj.
Nastup na svečanoj sjednici Grada Pule u INK u Puli.
Otvorenje manifestacije ”Na ulicama i trgovima” na Forumu u Puli.
Promenadni koncert KUD-a ”Matko Brajša Rašan” na Forumu u Puli.
Nastup na svjetskom danu glazbe 21.06.2015 na Trgu Sv. Tome u Puli.
Humanitarni koncert ružičaste vrpce.
Gostovanje i koncert u Crnoj gori  u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Kotor
Dani voklane glazbe ”Brajši u spomen”.
Nastup na koncertu Polihimniji u častu Rijeci.
Božićni Koncert u Pulskoj Katedrali.

Godina 2016.
Pjevanje na komemoraciji Spomen obilježja u Gajani.
Nastup KUD-a ”Matko Brajša Rašan”  u domu „Vila Marija”.
Zajednički koncert s „Grootkoor Holland” iz Nizozemske u pulskoj katedrali.
Nastup na manifestaciji Naš Kanat je lip u Poreču.
Dvodnevno sudjelovanje na festivalu Cantate Croazia u Puli.
Na ulicama i trgovima otvorenje manifstacije na Forumu.
Promenadni koncert KUD-a Matko Brajša Rašan na Forumu.
Obilježavanje Svjetskog Dana glazbe.
Izložba – naših 65. godina.
Obilježavanje 65. godina rada KUD-a na 13.manifestaciji „Brajši u spomen”.
Božićni koncert u Svetim srcima s gostima zbor ‘’Carillon’’ ZT iz Pule.

Godina 2017.
Pjevanje na komemoraciji Spomen obilježja u Gajani.
Cjelovečernji koncert u Svetim srcima povodom Noći muzeja u AMI.
Koncert u Crkvi Noorderkerk u Amsterdamu, Nizozemska sa zborom ‘’Grootkoor’’.
Nastup na ‘’Naš kanat je lip’’ u Poreču povodom 45.obljetnice održavanja manifestacije.
Nastup na koncertu u Omišlju na poziv KUD-a’’Ivan Jurjević’’.
Nastup na Forumu u sklopu programa SAKUD-a ‘’Na ulicama i trgovima’’.
Dani vokalne glazbe Brajši u spomen.
Božićni koncert s gostima klapom’’Škerac’’ iz Medulina

Godina 2018.
Pjevanje na komemoraciji Spomen obilježja u Gajani.
Natjecanje na trećem međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi – ADRIA CANTAT – osvojena SREBRNA PLAKETA.
Koncert prijateljstva u sklopu FAKS-a sa zborom iz Walesa u Svetim srcima.
Nastup na manifestaciji ‘’Naš kanat je lip’’ u Poreču.
Nastup na Forumu u sklopu programa SAKUD-a ‘’Na ulicama i trgovima’’.
Koncert prijateljstva sa gostima, zborom ‘’GLYMUR’’ s Farskih otoka i zbor KUD-a ‘’Matko Brajša Rašan’’.
”Dani vokalne glazbe Brajši u spomen”.
Božićni koncert u Jelenju na poziv Vokalne skupine’’Zvir’’ iz Jelenja.