KUD Matko Brajša Rašan

Održan koncert – 16. Dani vokalne glazbe”Brajši u spomen”

U Circolu je u subotu, 26.10.2019.godine, održan glazbeni dio 16. Dana vokalne glazbe “Brajši u spomen” čime se obilježava i 160. godišnjica rođenja Matka Brajše Rašana, a u velikoj dvorani sjedišta Zajednice Talijana nastupila su četiri zbora i jedan trio. Svi zborovi uvrstili su u svoje set liste po jednu Brajšinu skladbu, prije završne “Krasna zemljo”, koju su izveli svi zajedno.

Večer su otvorili domaćini, Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Matko Brajša Rašan” kojim dirigira Irena Vladisavljević. Zbor se predstavio Brajšinom “Nagnulo se”, duhovnom crnačkom američkom pjesmom “Go down Moses” i narodnom folklornom farskom pjesmom “Huldurima” na tekst Steingrimura Weihija i glazbu Annike Hoydal. Zbor Osnovne umjetničke škole “Matko Brajša Rašan” iz Labina kojim dirigira Diana Macan izveo je dvije pjesme, jednu za koju je Rašan napisao glazbu, a tekst Viktor Car Emin i bila je to “Hajd na ples” nakon čega su publiku počastili s “Can you feel the love tonight” Eltona Johna, poznatog pop hita iz obje verzije “Kralja lavova”, uz klavirsku pratnju Kristine Puh Leko.

Nakon njih bilo je vrijeme za klasiku, “Antanango” (Gorka Hermosa) i Šostakovičevu trostavačnu “Pet komada za dvije violine i klavir”. Njih je izveo trio Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule koji su činili harmonikaš Leonardo Rojnić, violončelistica Anamarija Bukovnik i violinistica Letizia Ulika Roce, a mentor im je bio Anton Gergorić.

Nakon Istrana malo se zakoračilo na Kvarner budući da je iz Omišlja stigao KUD “Ive Jurjević” pod ravnanjem Anamarije Dorichich, a uz Rašanovu “Oče naš”, predstavili su se i “Briškulom” Dušana Prašelja, zatim pjesmom “Vecchie letrose” Adriana Willaerta, no posebno je zanimljiva bila njihova iznimno nadahnuta interpretacija poznate i puno puta obrađivane “The lion sleeps tonight”.

Poslije Krčana pjesma se vratila u Istru, doduše u njen slovenski dio, a za to se pobrinuo MOPZ “Delfin” iz Izole pod vodstvom dirigentice Maje Cetin. Iz Dežele su donijeli dvije narodne, jednu “Pobratimija” u obradi Vinka Vodopivca i “Pod rožnato planino” u obradi Danila Bučara. Izveli su i Rašanovu “Pojmo pojmo” te još jednu narodnu istarsku, a to je popularna “Brkica”.

Program je vodila Ljiljana Maršić, a manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice grada Pule.

Podijelite obavijest

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email